Collaboration is king at Judge Business School

Simon Sainsbury Centre

Creating the clean, beautifully crafted spaces of the Simon Sainsbury Centre for the University of Cambridge’s Judge Business School not only required the rigorous application of intricate detailing and the ambitious engineering of concrete structures, but also an aligned understanding between architect and engineer.

Right from the early masterplanning stages, finding the briefed space and value within the bounds of the site was a key challenge for the team. Particularly testing was how we were to form and construct the new fabric against the boundary of Tennis Court Road and the operational school in the original John Outram extension to Addenbrooke’s hospital. To help unlock the site, we developed integrated temporary works whereby the foundations of the original hostel buildings on the site were adopted into the permanent scheme.

The school needed a new 'impact' space in the entrance, and this area has been created by pushing boundaries in concrete engineering, combined with intricate form and spatial detailing, to ensure the expressed concrete harmoniously interfaces with the other finishes within the interiors. As with many of our collaborative works with Stanton Williams, the result looks effortless, but behind the lines is a highly engineered structure.

“The sublime interface between architecture and structure is testament to the vision and rigour of the architect and the wider team.” – Steve Toon, Director

Read more about the Simon Sainsbury Centre on our project page