bush-house-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-08-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-06-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-07-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
bush-house-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Bush House

This project comprised the refurbishment of one of London’s most iconic addresses, Bush House, erstwhile home of the BBC World Service since 1941. This includes the Centre Block, North-East Wing, South-East Wing and Melbourne House, which are to serve as part of the Strand Campus of King’s College London.

The existing buildings, constructed during the 1920s, were originally built to house a centre for trade and commerce, and were occupied by the BBC during the Second World War. Several elements within the buildings, such as lifts and staircases, are listed elements and are considered to hold significant historical value, so the refurbishment works had to be sensitive to these critical areas.

Our investigations revealed that a number of different methods were employed in the construction of the various, interlinked buildings. Most significant was the discovery of a long-forgotten proprietary clay brick system which posed a myriad of challenges during the refurbishment process.

In the Centre Block (renamed Bush House), the existing basement’s double-height plant space is to be infilled, with the plant relocated to the top floor: the level 11 floor slab has been removed to create an open space. Raking props restrain the top of the wall here. The North-East Wing (now King House) and the South-East Wing (Strand House) have had a variety of alterations, including the extension of stair cores to create more risers and bathrooms, and the infill of light well structures. Similar modifications were introduced to Melbourne House, as well as the installation of a new lift.

Research and structural analysis of this iconic office building once used by the BBC

LOCATION
London, UK
CLIENT
King's College London
ARCHITECT
John Robertson Architects
PROJECT VALUE
£ 50 million
COMPLETION
2014