valentine-house-02-©-farrells
© Farrells
valentine-house-01-©-farrells
© Farrells

The Horizon Building

An existing red-brick office structure, L-shaped and varying between four and six storeys in height, the former Valentine’s House in Ilford was inefficient in terms of spatial planning and energy usage. Farrells architects sought to keep the building’s shape but adapt material usage to deliver an attractive, light and open housing scheme.

We worked as part of the integrated design team to maximise the potential of the development and balance the level of new works and refurbishment with cost and value of the end product, under the ‘Permitted Development’ rules.

Structurally, this 1980s building boasted a robust reinforced concrete frame consisting of a two-directional waffle slab, concrete columns and walls. As with all refurbishment projects, a thorough assessment of the original engineering design was carried out by “looking through the eyes of the original engineer” and considering the context and building codes of the time.

This assessment, coupled with what we found from the archives and on site, proved that there was significant redundancy in the existing structure. Designing to modern methods of analysis and utilising load paths overlooked by the original designers, we were able to justify up to four additional storeys without the need for strengthening works. This structural advantage had to be coupled with planning sensitivities, so two additional storeys were settled on as a compromise.

The success of the development also depends on the integration of retail units, car parking, as well as good circulation and the introduction of a public realm; through assessment of many structural options, each of these elements have been solved in efficient and sensitive ways.

Steel galleries provide access to the residential units, thus negating the need for corridors internally, and a delicate system of screening and light wells means sufficient light is gained without impacting on privacy. Retail units are provided at ground in a new one-storey volume, with green roofs providing amenity space for residents.

Conversion of a red-brick office structure into an attractive housing scheme

LOCATION
London, UK
CLIENT
U + I
ARCHITECT
Farrells
PROJECT VALUE
undisclosed
AREA
4,700 m2
COMPLETION
on site