white-collar-factory-01-©-AHMM
© AHMM
white-collar-factory-04-©-AHMM-and-cityscape
© AHMM and Cityspace
white-collar-factory-02-©-AHMM
© AHMM
white-collar-factory-03-©-AHMM
© AHMM
White Collar Factory render
© AKT II

White Collar Factory

Nestled in the heart of a former trade centre and surrounded by Victorian warehouse buildings whose brick façades paint a picture of their past, the White Collar Factory forms part of ongoing regeneration works in an area at the forefront of technological advancement, through provision of a high-quality, mixed-use development.

The old façades have remained, though minor refurbishment works were undertaken on the buildings’ steel-frame interiors. A number of existing concrete-framed office buildings with single-storey basements were removed to make way for a sixteen-storey office tower, two additional five-storey commercial buildings with retail space and a five-storey residential building around a new public square.

The constrained site is situated in close proximity to a number of subterranean complexities. In particular, Old Street tube station is situated directly under nearby Old Street roundabout, and the tunnel running beyond the station sinks to approximately 20 m below ground, with Network Rail tunnels overhead. In certain locations our slabs cantilever by up to 3 m to avoid clashes. Basements were retained, but to increase stability in the case of the new high-rise block, we introduced additional sleeve friction piles that drive down a further 20 m. Lateral stability is provided through concrete cores.

The structural design of the tower maximised internal flexibility, particularly given that the offices were to be let speculatively; as such, the superstructure was set out in a regular 9 m x 9 m in-situ concrete grid. Aside from its inherent thermal mass properties, this system also allowed pipework to be cast into the slab, carrying warm or cold water in a ‘Velta system’ in order to further moderate temperature fluctuations. By slightly raising the floors we created the voids required for circulation and service runs and allowed adoption of this sustainable approach to heating.

New workspace at the heart of London’s creative sector

LOCATION
London, UK
CLIENT
Derwent London
ARCHITECT
Allford Hall Monaghan Morris
PROJECT VALUE
£ 200 million
COMPLETION
2017
FLOOR AREA
26,590 m²
AwaRds
  • 2016 MIPIM UK Visionary Awards - Visionary Building of the Year