engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

6 Agar Street.

The major refurbishment of the offices at 6 Agar Street posed significant challenges due to the ongoing operation of a ground floor restaurant and basement gym throughout the construction process. However, using innovative engineering, we achieved an increase in commercial value for this building in London’s Covent Garden.

Redesign of a five-storey 1980s office building close to Covent Garden

Location
London, UK
Client
Legal & General
Architect
Darling Associates
Project Value
£15 million
Status
completed 2012
Expertise
Structures

The building is rectangular in plan, with a central courtyard. Following a fire, the site was almost entirely rebuilt in the mid-1980s with five floors, a rooftop enclosure for plant, plus a single-storey basement. This time around, extra lettable space was added thanks to our ingenious engineering. Existing plant structures above the fifth floor were removed, to make way for a new office floor within a steel-framed mansard roof, delivering 400 m² of additional space.

Meanwhile, the floor plates on each office floor were extended 6 m into one side of the courtyard, projecting from the central lift core, augmenting the floor area by a further 600 m².

Original drawings and calculations were obtained; the objective was to identify and utilise spare load capacity within the building, while ensuring that any new loading would not exceed the capacity of the structure within the restaurant and gym, as there was no opportunity to strengthen these elements.

Initiatives included harnessing the previously untapped vertical load capacity of the concrete central lift core, originally designed to provide the building with lateral stability.

As a result, the new courtyard floor plate extensions are largely supported on existing columns via load transfer beams, with the remainder hung from a metre-deep truss that cantilevers from the top of the central lift core. Furthermore, the floor plate extensions were designed to be as minimal as possible, using a steel frame plus composite floor slabs with lightweight concrete, without compromising dynamic performance.

Aga
Khan
Academy.
 
ArchiAfrika
Pavilion.
 
 
Elsley
 
House.
 
Jackson
House.
 
 
Yandex.
 
 
 
1
City
Square.
 
Speirein.
 
 
 
1
Broadgate.
 
 
Museum
of
London
 
Belgrove
House.
 
 
Geoscope II:
Worlds
 
 
Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North.
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
 
Village.
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada Water
 
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
 
Pavilion.
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
 
Pavilion.
Museum of the
 
History of
Science.
2-12
Symons
 
Street.
Southwark
 
Gateway.
 
Brindleyplace
Café.
 
 
Queen Mary
 
Students'
Union.