engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Banyaka Lower Basic School.

This project to deliver expanded and improved facilities for a school in the village of Banyaka in the Gambia, West Africa, highlights our commitment to global social responsibility.

A masterplan for expanding facilities at Banyaka Primary School in The Gambia

Location
Banyaka, The Gambia
Client
Banyaka Lower Basic School
Architect
AKT II
Expertise
Structures

The project resulted from a visit to Banyaka Lower Basic School by director Albert Taylor, where the head-teacher requested assistance in realising a vision for expanded facilities. Members of our research team, p.art, worked on master planning the site, designing a range of new and extended buildings and additional facilities.

Launched in 1995 by Dutch initiative “Foundation Banyaka Gambia”, the school was designed to provide education for 350 children across 12 classrooms. Continued success attracted a further 200 students, leading to increasing space shortages.

Consultation with stakeholders began with a questionnaire. We set up workshops, including a drawing exercise with pupils, to aid us in determining key aspirations for the project.

Facilities planned for the site included a large multi-purpose hall, which can be hired out to generate funds and help increase the school’s financial independence. The scheme’s centrepiece, the 1,150 m² space is used for dining, sports, workshops and performances. Its iconic design with distinctive perimeter fin columns provides sunlight screening while directing breezes to cool the hall.

In addition to this is an administration block, expanded classrooms and teachers’ quarters plus a new clinic, farm and improved security measures. A new storey built above the classrooms, sits on a separate structure so as not to impose additional loads on the existing buildings. Roofs are reused to minimise waste, and any wastewater treated on-site and recycled.

All materials are sourced within 50 miles of the site to keep down transport carbon emissions while supporting the local economy and introducing useful new skills to labourers.

Awards.

 

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji