engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Bedford Music School.

In this second phase of its redevelopment, Bedford School invited us back alongside Eric Parry Architects to design three new buildings for the Music Department. The public school wanted to replace the existing Edwardian villa they had long since outgrown; the new sleek, modern design provided a focal point to rival the nearby Edwardian chapel building.

Modern design for three new buildings in Bedford School’s Music Department

Location
Bedford, UK
Client
Bedford School
Architect
Eric Parry Architects
Project Value
£3 million
Status
completed 2006
Expertise
Structures

Though the old music building was removed down to ground level, the mature trees which had surrounded it remained, and ground conditions were poor. As part of our brief we also incorporated a semi-basement to house plant and services beneath the practice block; we therefore specified mini-piles to depths of up to 8 m in some locations. The basement’s retaining walls were cantilevered, propped by suspended ground floor slabs; we had opted for these over ground-bearing slabs due to the prevalence of made ground on the site.

Above ground, the recital hall comprises the largest single volume, with the remainder of the facilities split across the other two buildings, including a recording studio and lecture theatre, as well as teaching and practice rooms. A central ‘street’ section, covered but with an open, external character, links the three blocks, and doubles up as a further practice area. An outer skin of attractive over-burnt brick envelops the majority of the building, with the walls of the recital hall alone half-glazed and half-clad in smooth stainless steel fins.

We chose simple load-bearing masonry for the structure, which supported the loads of the various roofs, which comprised timber running between steel beams with plywood stressed skin panels above. Curved beams created the roof of the recital hall, which was slanted to maximise acoustic performance.

Acoustic separation was crucial to the design, and we were able to achieve an 80 dB reduction via double-enclosed blockwork walls and a specialist system of moveable panels in the recital hall which revealed an absorbent surface.

Awards.

2007 RIBA Award

Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
Village.
 
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Burlington
Danes
Imaging Centre.
 
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.