engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Bishop Challoner Catholic Collegiate School.

The merging of the existing Bishop Challoner Girls’ School in New Cross, London with the Blessed John Roche Boys’ School in 2001 led to a shortage of space and facilities and accelerated Kent Architecture Centre’s plans for an extended campus at the new, mixed intake school.

Extension of an inner-city school to provide extra teaching accommodation and facilities

Location
London, UK
Client
The Archdiocese of Westminster
Architect
Perkins Ogden Architects
Project Value
£30 million
Status
completed 2010
Expertise
Structures

The new school was designed to house 1,700 hundred pupils via an extension set within a highly constrained urban site. It provides teaching accommodation, separate teaching spaces for boys and girls and a Sixth Form block, as well as drama, sports and dining facilities. The concept intended was that of a ‘learning village’, in which children from the ages of three to eighteen were able to learn in a campus environment which also provides interaction with the local community and the nearby Catholic Church.

Due to the weight of the steel and concrete structures and the relative instability of the deep layer of made ground, piled foundations were proposed throughout. An S-shaped block elevated from ground level is made up of a steel frame, supported between ground and first floor in some locations by the building below, and in others by inclined tubular columns. This east-west block is 130 m long and comprises the main part of the new teaching accommodation. We designed the structure with flexibility in mind, and chose steel to encourage speed of construction and to maximise spans between columns.

This elevated building passes over a north-south block and dining block, both of which are situated at ground level. These smaller buildings featured exposed, fair-faced in-situ concrete to maximise thermal mass and to enable speed of construction through the reuse of formwork. Finite element analysis was used to gain an understanding of the irregular loads transferred by the building overhead, and aided design of a transfer slab within this north-south block.

Wind Sculpture
(TG) I
 
 
Sentosa
Sensoryscape.
 
 
The
Beacon.
 
 
Liverpool
School of
Architecture.
 
Malaika
School.
 
 
Reigate
Grammar
School.
 
Cherry
Groce
Memorial.
 
Khudi
Bari.
 
 
Haus
Gables.
 
 
10   Lewis
Cubitt
Square.
 
'Drift'
footbridge.
 
 
3290_HighRes_render_N9_hd196–222
King's Road.
 
 
5448_N8_hdCrinkle-Crankle
Concrete.
 
 
Stephen A. Schwarzman
Centre for the Humanities
 
 
4926_HiRes_rendering_N7_hdApex
1.
 
 
5008_highRes_image_N3_hdUCB
Headquarters
Campus.
 
Manor    Road
Quarter.
 
 
17 Charterhouse
Street.
 
 
Brent Cross
Plot 15.
 
 
100-West-Cromwell-Road-thumbnail100
West Cromwell
Road.
 
Brent Cross
Plot 25.
 
 
Chapter
London
Bridge.
 
Roatan
Prospera.
 
 
Mount
Pleasant.
 
 
Mayfield
Depot
Redevelopment.
 
120
Fleet
Street.
 
Welcome.
 
 
 
Park
Modern.
 
 
4405_highres_image_N5_hdIsmaili
Centre
Houston.
 
Surface
 
Deep.