engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Burlington Danes Imaging Centre.

As Imperial College continued to develop their amenities to attract the brightest minds, they approached us to work alongside architects Sheppard Robson to create a new medical research centre in partnership with GSK. This tiered structure, close to the existing Queen Charlotte Hospital in London’s Hammersmith, houses the latest imaging technology behind sleek façades of stainless steel and glass.

A new medical research centre with a tiered structure and sleek façades

Location
London, UK
Client
Imperial College
Architect
Sheppard Robson
Project Value
£50 million
Floor Area
13,000 m²
Status
completed 2007
Expertise
Structures

Restrictions resulted from the site’s urban location, and included potential issues with working hours, crane oversailing and party wall agreements. The site had previously been home to a school, empty for several years, and still held several buildings that were to be demolished to ground slab level.

We advised that groundworks beneath this should allow for the removal of obstructions and possible existing basements prior to the installation of a new basement. Piled foundations were adopted across the scheme due to the irregular grid arrangements above, which varied according to use.

Superstructure works comprised two new concrete flat slab and column buildings, long and narrow in plan and linked via steel truss link bridges across a central, steel-roofed atrium. The two-storey atrium is fully glazed with self-supporting panels, and separate steel trusses bearing the roof loads.

The first block, on the southern side of the site, houses the building’s laboratories, the brief for which was to provide spaces that were as flexible and future-proof as possible; the adjacent building comprises associated office and administration space.

A striking feature is the steel-framed epistitial wall that provides an accessible and semi-exposed service route between high-level plant and laboratories at each level, whilst also aiding ventilation and acting as a thermal buffer. Glass panels were originally considered, but were replaced by perforated stainless steel, with each panel supported vertically and laterally by its connection to the access walkway, which is in turn supported by steel hangers above each storey.

Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
Village.
 
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Burlington
Danes
Imaging Centre.
 
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.