engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Canada Water Library.

The design of Southwark’s Canada Water Library posed a problem: how best to make use of spatially restricted conditions while delivering the client’s vision of hosting a wide range of facilities within an iconic civic building.

A multi-use cultural building with steel cantilevered perimeter columns and concrete slabs

Location
London, UK
Client
London Borough of Southwark, British Land
Architect
CZWG
Project Value
£ 14 million
Status
completed 2011
Expertise
Structures

The brief presented to us demanded a free-standing building housing 40,000 books as well as a 150-seat theatre, café, three classrooms and 79 internet terminals. The result is an efficient yet distinctive building that successfully integrates architecture and engineering.

The six-storey, £14 million ‘super library’ is on the edge of Surrey Quay dock, with an access shaft for the Jubilee line underground station directly below. Initial geotechnical investigations revealed that the shaft had insufficient load capacity to support additional loads of the new library on top.

We worked with Transport for London to gain approval for underpinning the access shaft. Additional piles were installed across the site to support the remainder of the library, their locations chosen to avoid the station box and the historic quay wall nearby. Once piling was complete, access to the station was reinstated.

Providing sufficient space for all the facilities was achieved by canting the building’s walls. As a result, the roof is more than twice the ground floor area.

Research into different construction options led to the adoption of a concrete core, substructure and floor slabs. Steel was chosen for the canted perimeter columns and the roof trusses for reasons of cost, aesthetics and buildability. Our analysis of the structure meant that the size of steel members could be optimised, minimising the loss of usable floor area.

The concrete core rising from basement level was built using jump-form construction, which, along with the use of prefabricated steel columns, significantly accelerated the project programme.

Awards.

2012 RIBA Regional Award

2013 Civic Trust Special Award

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji