engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Chobham Academy.

The legacy of the 2012 Olympics is intended to benefit both homeowners in the new residential blocks, and the wider Leyton area. Our client, Lendlease, has placed Chobham Academy at the heart of a new community comprising sustainable, high-quality construction alongside a range of amenities.

A sustainably driven school for 4-18 year olds on the 2012 Olympic site

Location
London, UK
Client
Lendlease
Architect
Allford Hall Monaghan Morris
Project Value
£ 33 million
Floor Area
15,300 m²
Status
Completed 2012

The school, which incorporates three separate buildings, opened in 2013 and houses 2,000 children aged between 3 and 18. Working within criteria set for the entire Olympic site simplified some procedures, but planning restrictions also imposed site-wide constraints that directly affected design.

The site was previously used to produce concrete for the Channel Tunnel, so prior to demolition the ground was littered with services and residual concrete. The majority were removed in time for construction, but some services remained and were carefully considered in our foundation design. Due to these uncertain ground conditions, piling was a contractual stipulation, and under the circular Main Building this included sections of bridging over a disused water main. An earth tube system incorporated as part of the sustainable ventilation strategy, which ran in large pipes under areas of landscaping, also required sensitivity in the foundation design.

In terms of structure, the buildings were kept as simple and flexible as possible. We reviewed various options including steel, concrete and timber to establish the most efficient material. Concrete frame construction was adopted across all three buildings to allow consistent use of the same contractor in achieving the ‘urban’ aesthetic envisaged by the architect, with timber glulam roof beams to the atrium of the Main Building and the Specialism Building.

Ease of construction allowed a tight programme to be met and good thermal mass would reduce future use of heating and cooling mechanisms. We also used GGBS in the concrete mix, thus reducing the cement content by up to 36 %, and hence also the ‘carbon footprint’.

Awards.

2014 World Architecture Festival Award

2014 Civic Trust Award

2014 New London Award – Commendation

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji