christs-college-secondary-school-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
christs-college-secondary-school-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
christs-college-secondary-school-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
christs-college-secondary-school-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
christs-college-secondary-school-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
christs-college-secondary-school-07-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
christs-college-secondary-school-06-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Christ’s College School

Building a successful school takes teamwork — not just with the different designers that are needed, but with the end users and the local community. The Governors at Christ’s College, Guildford, recognising that their existing school was past economical repair, were keen to have significant input into the development of their new school, commissioned by Guildford Borough Council as a PFI project.

The different faculties of the three-storey school are configured around the large spaces within the building: the Learning Resource Centre, Assembly Room and Sports Hall. These three, in addition to their individual functional requirements, serve as navigational tools within the building.

Integrating the structure with the building services in a combined approach allowed us to help reduce the carbon footprint of this busy school building. Comprising a concrete frame, floor plates were left exposed to maximise thermal mass. The main hub, a triple-height space which is lined with softwood, provides a central space through which naturally ventilated individual teaching spaces are accessible.

The classrooms were laid out in a horseshoe shape, weighted towards one side of a continuous corridor with stairs at the corners; divided with non-load-bearing blockwork partitions. Rooms and departments can therefore expand and adapt with complete flexibility.

We developed a punctured masonry façade designed to allow fresh air to be pulled into one main air treatment unit for circulation to the classrooms and maximise natural lighting.

With many different large spaces that accommodate a wide range of activities from teaching spaces to music rooms and sports halls that need to be appropriate for use as quiet examination rooms, the structure of the school had to deliver spaces with varying levels of acoustic performance.

Consultation with the school and local community generated feedback that then informed the design for the new building. During the project local people were kept informed about the construction process.

Secondary school with an adaptable internal layout to house a range of activities

LOCATION
Guildford, UK
CLIENT
Surrey County Council
ARCHITECT
DSDHA
PROJECT VALUE
£ 23 million
COMPLETION
2009

AWARDS
  • 2010 RIBA Award
  • 2010 RIBA Stirling Prize – Shortlisted
  • 2009 Brick Award – Supreme Winner
  • 2009 Brick Award – Best Educational Building