engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Duke of York Headquarters.

Previously a military barracks, the 4.15 ha Duke of York’s Headquarters to the south of the King’s Road was acquired by Cadogan Estates in 1999 and subsequently redeveloped in three phases over a six-year period.

Former military barracks in Chelsea converted into high-end, mixed-use units

Location
London, UK
Client
Cadogan Estates
Architect
PDP London
Project Value
£ 120 million
Status
2003 – 2008 (phased)
Expertise
Structures

In the first two phases, a mixture of commercial, retail and residential accommodation was introduced, including five new structures and significant changes to the existing buildings.

The Grade II-listed Georgian main building had undergone major renovations in the 1990s when it was converted into offices, including the addition of a concrete frame inserted behind the 19th-century façade. Our project oversaw a second change in function, from office block to private school. A large double-height basement car park was also created beneath a newly-created private square to the southern end of the site.

The third phase of the development then saw the conversion of a section of the main building into part of the new Saatchi Gallery, alongside three brand new galleries and visitor facilities in an elegant extension. Originally designed as an office, an innovative design allowed these floors to be removed for the gallery’s use, but with a simple solution for them to be returned in the future.

Our involvement across the site as a whole included reviewing new pedestrian spaces and introducing new routes through and around the buildings, as well as redirecting and altering existing services. A historical running track, linked to the site’s military past, needed to be retained and left unaffected by site works. These matters required substantial liaison with the planning and governing authorities controlling this high-profile area of London in order to gain approvals. A new entrance was created on Turks Row, carefully coordinated with the construction of the nearby car park to ensure site access despite ongoing obstructions.

A fast-track programme was adopted for all phases of the project. The majority of the design and construction activities were run in parallel to allow the client to obtain an early return on this investment.

Awards.

2004 Civic Trust Award – Commendation

2003 Royal Borough of Kensington & Chelsea Environment Award

2003 National Home Builder Design Award – Commendation

2003 Retail Property Week Award

2003 Scala Civic Building of the Year

2002 Slate Roofing Award

2002 Copper in Architecture Award

Related Projects
60
Moorgate
 
 
Silvertown
Bridge
 
 
New
Slussen
Masterplan
 
Luton
 
Galaxy Link
Bridge
Gabon
Presidential Palace
 
Masterplan
Regent
House
 
 
Terramia
 
 
 
Fresh
Flower
Pavilion
 
The
Angel Building
 
 
The
 
Turnmill
 
[C]space
DRL 
TEN
Pavilion
The
Meeting
House
 
Chobham
 
Footbridge
 
Pinewood
Studios
 
007 Stage
Vaughan
Way
 
Footbridge
Olympic
 
Energy
Centres
Maharashtra
Cricket
Association
Stadium
Maggie's
 
Yorkshire
 
Duke of
York
Restaurant
 
Zayed
National
Museum
 
St James’
 
Market – Phase 2
 
St Paul’s
 
School
 
HEC
Business
 
School
Bankside
Yards
 
 
Oslo
Airport
 
Gardermoen
Central Park
 
Footbridge
 
Six
 
Pancras
Square
UCL East,
 
Pool Street West
 
The
Frames
 
 
St Andrews