engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Four Pancras Square.

As part of the regeneration of King’s Cross in London, Four Pancras Square was the last of six new commercial buildings in the area known as ‘Zone B’; a commercial area centred on the new Pancras Square. Comprising ten storeys, an open landscaped roof terrace and two levels of basement, the project provides high-specification office space, with various amenities and retail units at the ground floor.

Ten-storey office building with exposed frame of weathering steel in Pancras Square

Location
London, UK
Client
King's Cross Central LP
Architect
Eric Parry Architects
Project Value
£45 million
Floor Area
18,000 m²
Status
completed 2017
Expertise
Structures

The structure adopts both steel and concrete primary structural elements, with an exposed external frame of weathering steel providing support to the slab edges. The internal grid of 9 × 9 m utilises a post-tensioned flat slab solution, whilst stability is provided by the central reinforced concrete core. This is positioned symmetrically between the north and south edges, allowing 10 m of space between it and the façades.

An exposed Vierendeel truss runs around the perimeter of the building between the first and second floor slab levels, providing the necessary transfer to create a more open column grid at ground floor. Steel balconies are provided at intermittent floors on the north and south to give outdoor amenity, supported by steel rods hung from the slab soffit above.

Plant areas are divided between the basement, level 1 and level 10, where thicker slabs were required, with the latter level also containing office space and an external terrace. Level 11 comprises a landscaped terrace with a mixture of planting beds, raised timber decking, water pools and rocks. The position of large boulders also had to be agreed due to the significant load.

The substructure comprises bored concrete piles, taking support from the London clay and Lambeth group soils below, and is coordinated with the wider Zone B basement, creating a service link; whilst the northern boundary to the basement is formed by piled retaining walls that were installed in 2011 as a part of the zone’s enabling works package.

Awards.

2019 RIBA National Award

2019 RIBA Regional Award

2018 Structural Steel Design Awards – Commendation

2018 BREEAM Awards – Commercial Project – Post-Construction

Related Projects
Six
 
Pancras
Square
Five
Pancras
 
Square
King's
Cross
 
R7
Google
 
London
 
King's
Cross