engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Gabon Presidential Palace Masterplan.

The masterplan for the Presidential Palace in Libreville, one of a string of prestigious waterfront regeneration projects designed by architect David Adjaye for the President of Gabon, is a highly ambitious mixed-use redevelopment that creates a new administrative campus and cultural centre at the heart of the city, and improves pedestrian access to the impressive Atlantic seafront.

Huge mixed-use development with cultural and administrative quarters on the waterfront in Libreville, Gabon

Location
Libreville, Gabon
Client
President Albert-Bernard Bongo
Architect
Adjaye Associates
Project Value
Undisclosed
Floor Area
346,000 m²

The project offered our sustainable infrastructure and urban planning team the chance to investigate traffic management and public realm strategies to reconnect the city with what is arguably its greatest asset: its scenic coastline.

Traffic calming, to redistribute heavy vehicular traffic away from the coast road and onto the city’s peripheral ring road, is being considered as one of a number of urban design strategies targeted at removing the barrier between the city and the waterfront. This will serve to improve the pedestrian experience and footfall for cafés and shops located along a 1.5 km stretch of the coastal boulevard.

Our civil engineering team provided strategic advice on urban drainage management across the site together with a strategy for secure vehicle access, servicing and car parking. This was designed to respond to the phased decant, demolition and redevelopment of the site and current levels of public parking provision.

We carried out a preliminary assessment of existing and proposed land-use intensity on a phase by phase basis in an effort to understand the likely scale, timing and magnitude of traffic impact on both the local and the wider transport network. This also allowed us to describe the improvements to sustainable transport, junction capacity and pedestrian routes related to each phase that will need further consideration as the scheme progresses.

A new civic square and terraced garden have been carefully planned and integrated with a sustainable drainage system to control overland flow and help channel water into the underground drainage network. The gardens have been designed to incorporate water features and shade structures to improve the local micro-climate for pedestrians and channel seasonal onshore winds.

 

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji