hilton-reading-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
hilton-reading-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
hilton-reading-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
hilton-reading-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
hilton-reading-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Hilton Reading

Building this hotel was an opportunity to take advantage of rational and cost-effective construction techniques. With 198 bedrooms there was some scope to exploit the benefits of repetition, but they are on three upper floors above a ground level of larger span reception areas, so there was a requirement for a transfer structure.

Below ground is a basement, provided as part of the remedial works to the site which was previously a sewage farm, and which makes a convenient car park.

During design development, various construction methods were identified that would offer advantages during design and construction. These options, which included a thin wall concrete system and a precast plank option, were run in parallel with a traditional in-situ RC frame solution as a fall-back.

With input from the main contractor and the concrete frame specialists, a final decision was made to proceed with an in-situ design. This decision was later proved to be correct with the superstructure constructed ahead of program in just 26 weeks.

Neat and cost-effective hotel which made use of repetition and an impressive transfer structure above the open-plan ground floor

LOCATION
Reading, UK
CLIENT
Prudential Property Investment
Managers
ARCHITECT
Seifert Architects
PROJECT VALUE
£ 29 million
COMPLETION
2009