engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Horizon Building.

An existing red-brick office structure, L-shaped and varying between five and seven storeys in height, the former Valentine’s House in Ilford was inefficient in terms of spatial planning and energy usage. Farrells architects sought to keep the building’s shape but adapt material usage to deliver an attractive, light and open housing scheme.

Conversion of a red-brick office structure into an attractive housing scheme

Location
London, UK
Client
U + I
Architect
Farrells
Floor Area
4,700 m²
Status
completed 2018
Expertise
Structures

We worked as part of the integrated design team to maximise the potential of the development and balance the level of new works and refurbishment with cost and value of the end product, under the ‘Permitted Development’ rules.

Structurally, this 1980s building boasted a robust reinforced concrete frame consisting of a two-directional waffle slab, concrete columns and walls. As with all refurbishment projects, a thorough assessment of the original engineering design was carried out by “looking through the eyes of the original engineer” and considering the context and building codes of the time.

This assessment, coupled with what we found from the archives and on site, proved that there was significant redundancy in the existing structure. Designing to modern methods of analysis and utilising load paths overlooked by the original designers, we were able to justify up to four additional storeys without the need for strengthening works.

The success of the development also depended on the integration of retail units, car parking, as well as good circulation and the introduction of a public realm; through assessment of many structural options, each of these elements have been solved in efficient and sensitive ways.

Steel galleries provide access to the residential units, thus negating the need for corridors internally, and a delicate system of screening and light wells means sufficient light is gained without impacting on privacy. Retail units are provided at ground in a new one-storey volume, with green roofs providing amenity space for residents.

 

ArchiAfrika
Pavilion.
 
 
Elsley
 
House.
 
Jackson
House.
 
 
Yandex.
 
 
 
1
City
Square.
 
Speirein.
 
 
 
1
Broadgate.
 
 
Museum
of
London
 
Belgrove
House.
 
 
Geoscope II:
Worlds
 
 
Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North.
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
 
Village.
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada Water
 
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
 
Pavilion.
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
 
Pavilion.
Museum of the
 
History of
Science.
2-12
Symons
 
Street.
Southwark
 
Gateway.
 
Brindleyplace
Café.
 
 
Queen Mary
 
Students'
Union.
30
Kensington
 
Church Street.