engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Hunsett Mill.

Set amongst the lush greenery and meandering waterways of the Norfolk Broads, with its picturesque drainage windmill and attached cottage, Hunsett Mill is the focus of souvenirs and snapshots, so a proposed extension needed to be sensitive and take into account its exposed location.

Clever and subtle extension to a picturesque windmill and cottage

Location
Norfolk, UK
Client
Private client
Architect
ACME
Project Value
confidential
Floor Area
213 m²
Status
completed 2009
Expertise
Structures

The concept, conceived with architectural firm ACME, involved demolition of the additions and extensions already made, and the introduction of an extension which, from a distance, would form a ‘shadow’ of the red-brick cottage, mimicking its form yet remaining deferential to the original building.

The extension needed to be clad in a darkly coloured material, which the architects sourced from Japan in the form of charred cedar. This was in keeping with a local tradition of timber preservation, since charring the wood removed any oils related to rot; this material was commonly used in agricultural buildings on the Broads, giving the ‘shadow’ the look of a barn or farm building at closer range.

Planning restrictions were stringent, and both dictated only a minimal increase in building footprint size and set the height of the extension to below the apex of the existing roof. We approached this challenge with sensitivity, working to create a form that angles itself behind the cottage yet maximises the use of potential floor space.

Our solution utilised cross-laminated timber panels that work together to form an upright load-bearing wall, and also in the horizontal plane to form floors and the distinctive saw-tooth roof. We located the staircase in an unobtrusive position, set into a slotted recess away from the walls, and hung the top floor from the structure. We were then able to use the vaulted roof spaces to create the upper floor bedrooms, and set the floor back from the walls to allow windows which spanned both storeys.

Awards.

2010 RIBA Award

2010 RIBA Manser Medal

2010 ArchDaily Building of the Year Award

2010 CPRE Norfolk Award

2010 North Norfolk Environment Awards – Highly Commended

2010 RIBA Stephen Laurence Prize – Shortlisted

2010 IStructE Structural Awards – Shortlisted

2009 Sustainability Awards – Shortlisted

Wind Sculpture
(TG) I
 
 
Sentosa
Sensoryscape.
 
 
The
Beacon.
 
 
Liverpool
School of
Architecture.
 
Malaika
School.
 
 
Reigate
Grammar
School.
 
Cherry
Groce
Memorial.
 
Khudi
Bari.
 
 
Haus
Gables.
 
 
10   Lewis
Cubitt
Square.
 
'Drift'
footbridge.
 
 
3290_HighRes_render_N9_hd196–222
King's Road.
 
 
5448_N8_hdCrinkle-Crankle
Concrete.
 
 
Stephen A. Schwarzman
Centre for the Humanities
 
 
4926_HiRes_rendering_N7_hdApex
1.
 
 
5008_highRes_image_N3_hdUCB
Headquarters
Campus.
 
Manor    Road
Quarter.
 
 
17 Charterhouse
Street.
 
 
Brent Cross
Plot 15.
 
 
100-West-Cromwell-Road-thumbnail100
West Cromwell
Road.
 
Brent Cross
Plot 25.
 
 
Chapter
London
Bridge.
 
Roatan
Prospera.
 
 
Mount
Pleasant.
 
 
Mayfield
Depot
Redevelopment.
 
120
Fleet
Street.
 
Welcome.
 
 
 
Park
Modern.
 
 
4405_highres_image_N5_hdIsmaili
Centre
Houston.
 
Surface
 
Deep.