engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Jubilee Gardens.

Designed by landscape architect West 8, Jubilee Gardens reopened to commemorate both the Queen’s Diamond Jubilee and the London 2012 Olympic and Paralympic Games. Situated adjacent to the London Eye on London’s South Bank, this challenging 1.65 ha scheme was our first stand-alone civil engineering project.

Detail civil engineering works for a commemorative public garden on London’s South Bank.

Location
London, UK
Client
South Bank Employers’ Group
Architect
West 8
Project Value
£4.5 million
Status
completed 2012
Expertise
Infrastructure

Originally part of the Festival of Britain site, the location was neglected for decades. During the 1990s, it was used as a spoil tip for construction of the Jubilee line extension, and then left as a featureless park, waterlogged due to excess clay.

A geophysical survey was commissioned to identify any obstructions that might need to be removed or designed around. The clay was replaced with a 300 mm layer of topsoil, improving drainage.

Land drains were installed around the perimeter and across the site, allowing rainwater to seep away. However, because the site had no formal drainage facilities prior to this project, connection of these drains to local sewers was not allowed.

We negotiated with the Environment Agency and Port of London about ways to remove this water from site. The solution drains to a point on the park’s riverside boundary. An outfall pipe, running through the 1 m-thick embankment wall, allows water to be released directly into the Thames without interfering with existing embankment weep holes.

The newly transformed park features an undulating landscape, with heights varying by 3 m across the site. Paths that gently wind around the site are bounded by 1 m-long granite sets, big enough to be used as seating.

Measures to reduce ongoing maintenance were also addressed. For example, we redesigned the original concrete path base, using a cheaper granular solution which provided the required strength and durability while releasing funds for other parts of the project.

Awards.

 

Related Projects
Place
Lalla
Yeddouna
 
Banyaka
Lower
Basic
School
39
Victoria
Street
 
Jellyfish
Theatre
 
 
TNQ
 
 
 
Nottingdale Café
 
 
 
Smithfield
Market
 
 
The
Longest
Bench
 
Yalding
House
 
 
The
Hurlingham
 
 
Yaba
Housing
Prototype
 
Meadowhall
 
 
 
Chapter
Arts
Centre
 
Pond
Meadow
School
 
Cobblers
Lane
 
Primary School
Seven
Dials
Warehouse
 
Tyneside
 
Cinema
 
Firstsite
Colchester
 
 
Hampstead
School
 
 
Royal & Derngate
 
Theatre
 
Broadway
Cinema
 
 
Fawood
Children's
Centre
 
Gazzano
 
House
 
South
 
Essex
College
Westfield
Student
Village
 
Hotel
 
Saratoga
 
National
Gallery
of
Ireland
Nightingale
Place
 
 
Belgo
 
 
 
Ben
Pimlott
Building