engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Lister Community School.

Newham Building Schools for the Future appointed Laing O’Rourke to regenerate four schools across the borough. Lister Community School in Plaistow specialises in the Performing Arts, driving the emphasis on high-quality sports and performance facilities delivered in its redevelopment.

Sustainably designed school with specialist arts facilities in Newham, London

 

Location
London, UK
Client
Lister Community School
Architect
Anshen & Allen Architects
Project Value
£26 million
Floor Area
12,800 m²
Status
completed 2012
Expertise
Structures

The school, which has a total roll of about 1,350 pupils, houses specialist facilities for the borough’s deaf and aurally impaired students. Its expansion was split into two distinct phases, designed to be implemented without any effect on the daily running of the existing school. Phase One built out onto the existing sports field to create two three-storey teaching blocks that flank a central Agora space to be enclosed by a lightweight ETFE foil cushion roof. Phase Two returned to the existing blocks to refurbish the sports hall, dining hall and dance hall. We also added a new gym designed to accommodate badminton practice by 2012 Olympic athletes, a drama hall and an administration block.

Key to this project, given its context within the borough’s wider plans, was the use of standard details. We worked within column grid and building height constraints to allow the use of fast track modular construction. The floor-to-ceiling heights for the schools were set, also allowing systematic service zone design. Our introduction of flat soffits to upper floor slabs and roofs, and non-intrusive column layouts, also provided versatility: partitions can be moved or added as curriculum or teaching methods dictate. By avoiding structural metal decks, which can interfere with wireless transmitters, and providing extra space in service risers, we have future-proofed the school in terms of structure.

Environmental concerns were also at the heart of the design, with ground source heat pumps installed beneath the new landscaping, and large attenuation tanks designed into the surface water drainage system.

Awards.

 

Electric
Nemeton
Christmas
Tree.
One
Queen
Anne's
Gate.
Europacity
Bridge.
 
 
Place
Lalla
Yeddouna.
 
Banyaka Lower
 
Basic School.
 
39
 
Victoria
Street.
Jellyfish
Theatre.
 
 
TNQ.
 
 
 
Nottingdale
Café.
 
 
Smithfield
Market.
 
 
The
Longest
Bench.
 
Yalding
 
House.
 
The
Hurlingham.
 
 
Yaba
Housing
Prototype.
 
Meadowhall.
 
 
 
Chapter
Arts
Centre.
 
Pond
Meadow
School.
 
Cobblers
Lane
 
Primary School.
Seven
Dials
Warehouse.
 
Tyneside
 
Cinema.
 
Firstsite
Colchester.
 
 
Hampstead
School.
 
 
Royal & Derngate
 
Theatre.
 
Broadway
Cinema.
 
 
Fawood
Children's
Centre.
 
Gazzano
 
House.
 
South
Essex
 
College.
Westfield
Student
Village.
 
Hotel
Saratoga.
 
 
National
Gallery
of Ireland.