engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

LSE Library.

This large-scale renovation at one of London’s top academic institutions saw another successful collaboration with internationally acclaimed architects Foster + Partners. We refurbished and extended the 1916 Lionel Robbins Building adjacent to London’s Aldwych, and introduced significant internal alterations while maintaining the traditional façade.

Renovation of an existing university library close to London’s Aldwych

Location
London, UK
Client
London School of Economics
Architect
Foster + Partners
Project Value
£21 million
Floor Area
19,732 m2
Status
completed 2001
Expertise
Structures

The existing six-storey building was originally used as a dispatch centre for WHSmith and was taken over by the London School of Economics in 1973, reopening as a library five years later. It comprises a steel frame encased in concrete to provide fire protection; brickwork and stone cladding adorn the façade alongside sash windows, and the floors were constructed using the popular hollow pot system. To be able to make the required changes, we first had to undertake a forensic investigation.

canada

The building was originally intended to be split into two areas, one for office and the other for warehouse use, so the load capacities of the floors varied. We developed a programme of concrete repairs, particularly to the ground floor slab, since carbonation had led to a loss of strength; the original intention was to completely remove large areas of slab, but we convinced the client to undertake material tests and were able to take advantage of the fact that the concrete had actually gained strength in compression in certain areas; this significantly reduced costs.

The internal layout was changed significantly, with a number of internal walls, sections of the ground floor slab, an existing staircase and elements of the roof, removed.

A main feature of the new floor space is an atrium with composite concrete and steel spiral ramp and lift. This ramp was self-supporting through its geometry, which simplified its installation in a constrained location. The half dome skylight above was constructed from steel in collaboration with the same innovative contractors who created the Peckham Library pods.

Awards.

2002 Civic Trust Award – Commendation

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji