engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Meadowhall.

Meadowhall is part of the River Don Masterplan on the outskirts of Sheffield, where British Land acquired a 62-acre tract of brownfield land with the aim of creating a new suburb which blends residential blocks set along tree-lined roads with nearby retail and commercial units.

Retail development within a complex masterplan to redevelop industrial land into a mixed-use development

Location
Sheffield, UK
Client
British Land
Architect
Hopkins Architects, Leonard Design Architects
Project Value
£10 million
Status
completed 2014

We teamed up with Hopkins Architects to deliver Plot 5 in the corner of the site, bordered by the sinuous river to the south-west. This has become a drive-through Costa Coffee and Next Home and Garden store, with residential units and a car showroom to follow.

Drainage was key, particularly given several recent instances of major flooding in the vicinity of the site. We designed a scheme of surface water storage in the car park areas, which worked in conjunction with perforated pipes and a treated filtration system to attenuate and improve the quality of surface water before returning to the local drainage network.

Formerly a steelworks, we needed to consider complex ground conditions before we could make structural recommendations. Slag, a by-product of industry, was known to lie beneath the top layers of made ground. Due to the expansive nature of this waste material, movement and heave were likely. A number of sub-ground obstructions, including a large basement area, were also noted.

Due to the unpredictability of the ground, we specified piled foundations for the two retail units, rooted in the stable strata below the slag. We detailed suspended RC slabs spanning between the pile caps, ensuring tolerance for movement.

Both superstructures were steel-framed with green roofs. A portal frame worked best for the Costa building, which was the smaller of the two and required an open plan interior. The roof decking acted as a diaphragm, transferring loads to the roof bays. Stability was provided for the Next building in the form of cross-bracing in the façade, while the floor provided stiffness, working as a horizontal diaphragm.

Awards.

 

Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
Village.
 
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Burlington
Danes
Imaging Centre.
 
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.