engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

MegaFaces Pavilion.

As construction of the 2014 Winter Olympic and Paralympic Games was well underway, we were selected as part of a design team alongside architect Asif Khan to create an innovative and interactive pavilion for MegaFon, a leading Russian telecommunications company and one of the main sponsors of the Games in Sochi, Russia.

An interactive temporary pavilion structure at the 2014 Winter Olympics in Sochi

Location
Sochi, Russia
Client
MegaFon
Architect
Asif Khan
Project Value
confidential
Status
completed 2014
Expertise
Structures

The concept behind the pavilion was to develop the MegaFon brand through providing service functions via a fun and high-tech stand, increasing the brand’s association with the Games. Due to their pre-eminence as a sponsor, the MegaFaces pavilion was given a site separate from the remainder of the sponsorship companies, and we were able to capitalise on a more exposed, flexible location.

Despite the prime location of the site however, the ground conditions of the park as a whole were poor, with waterlogged soft clay overlying hard rocks. Landslides were common, and foundations had to be carefully considered in the making of this temporary, demountable structure. One of the park’s main service routes also runs directly beneath the site, which affected excavation proposals; we suggested strip footings bearing onto the remediated ground to support the lightweight steel frame, which removed the need for subterranean works and the possibility of clashes with the services below.

The superstructure comprises steel trusses forming a simple box structure, which was partly exposed and partly clad in a bespoke tensile fabric; stability was gained by bracing installed in covered areas. SIP panels for the internal structure were developed off site to speed up the construction process, with standardised panels forming a separate system from the steel primary structure.

The tensile fabric formed the actuated façade, a secondary structure connected to the steel frame via dampened connectors to minimise vibrations. This high-tech façade was linked to a camera inside the pavilion that photographed visitors, which then formed 3D protruding outlines of their faces on the surface of the fabric.

Awards.

2014 Silver Mercury Awards – Winner in 7 categories including 3 Grand Prix and the award for the ‘Best Project of the Year’

2014 Red Apple Award

2014 Golden Drum Award

2014 FAMAB Award – Gold Medal

2014 Swiss ICT Award

2014 Golden Award of Montreux – Gold Medal

2014 Iconic Award – Best of Best

2014 SEGD Global Design Award – Honour Award for Public Installation Design

2014 Red Dot Communication Design Award

2014 German Design Award

2014 Cannes Lions – Grand Prix

'Radiant Lines'
installation
 
 
A Brick for Venice thumbnailA Brick
for Venice.
 
 
One
Gosvenor
Square
 
Stephen A. Schwarzman Centre for the Humanities thumbnailThe Stephen A. Schwarzman
Centre for the Humanities
 
 
Albert Bridge House thumbnailAlbert Bridge House.
 
 
 
Edgar's Sheds thumbnailEdgar's
Sheds.
 
 
Luton     Town FC
Stadium.
 
 
St Pancras Campus thumbnailSt Pancras
Campus.
 
 
Wind Sculpture
(TG) I
 
 
Sentosa
Sensoryscape.
 
 
The
Beacon.
 
 
Liverpool
School of
Architecture.
 
Malaika
School.
 
 
Cherry
Groce
Memorial.
 
Khudi
Bari.
 
 
Haus Gables thumbnailHaus
Gables.
 
 
10   Lewis
Cubitt
Square.
 
'Drift'
footbridge.
 
 
3290_HighRes_render_N9_hdThe
Gaumont.
 
 
5448_N8_hdCrinkle-Crankle
Concrete.
 
 
4926_HiRes_rendering_N7_hdApex
1.
 
 
5008_highRes_image_N3_hdUCB
Headquarters
Campus.
 
Manor    Road
Quarter.
 
 
17 Charterhouse
Street.
 
 
Brent Cross
Plot 15.
 
 
100-West-Cromwell-Road-thumbnail100
West Cromwell
Road.
 
Brent Cross
Plot 25.
 
 
Chapter
London
Bridge.
 
Roatan
Prospera.
 
 
Mount
Pleasant.