engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Oslo Central Station.

Space Group’s ‘Stasjons Alléen’ uses its graceful arches to bridge traditional concepts of railway design and modern architecture. Mirrored by the smooth upward curve of the adjacent hotel tower and a coiled, serpentine structure housing commercial and retail space, Oslo Central Station’s 100,000 m² expansion plan looks sleek and effortless, but is founded on myriad complexities.

Arched train station building spanning over existing tunnels, with new mixed-use structures

Location
Oslo, Norway
Client
Rom Eiendom AS
Architect
Space Group Arkitekter
Project Value
£ 120 million
Floor Area
100,000 m²
Status
In-design

The station has undergone a number of haphazard changes throughout the last several decades in response to increased passenger numbers, resulting in a complex building environment which lacks clarity in terms of layout and organisation. In contrast to this, the architect’s aim is to provide a straightforward, logical passage from the city through to the station: ‘Stasjons Alléen’ translates as ‘Station Boulevard’.

The station has undergone a number of haphazard changes throughout the last several decades in response to increased passenger numbers, resulting in a complex building environment which lacks clarity in terms of layout and organisation. In contrast to this, the architect’s aim is to provide a straightforward, logical passage from the city through to the station: ‘Stasjons Alléen’ translates as ‘Station Boulevard’.

Station closure is impossible due to public demand, so careful consideration of phasing and programming, as well as systematic liaison between designers, construction team and station authorities, is crucial to success. Pinch-points along the length of the station building also require careful communication with adjacent buildings, as well as possible permissions and way-leaves.

The key physical limitation in our structural design was the existence of subterranean railway lines directly below all three proposed buildings. The 300 m-long proposed station building runs perpendicular to the railway lines and bears directly onto the tunnel walls. Structurally, the simplest option would have been a lightweight design with members spanning above the tunnel, however, we used complex structural analysis to realise the architect’s vision of steel-framed arches below two storeys of office space, encased in concrete and layered with cladding. Given the weight of the structure, we undertook modelling of the tunnel to streamline the building and locate suitable load-bearing points below; once construction begins, monitoring will be crucial. The sinuous structure in the public square was also given its unusual shape by the requirement to work around the tunnel below.

Awards.

2017 WAN Award

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji