engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Peckham Library.

Will Alsop made a name for himself with bold, even eccentric, designs, so when Southwark Council commissioned him to design a new library as part of the regeneration of Peckham Square they knew to expect colour, shape and texture from the structure.

A Stirling Prize-winning library of steel and concrete, renowned for its innovative form

Location
London, UK
Client
London Borough of Southwark
Architect
Alsop & Störmer
Project Value
£ 4.5 million
Floor Area
2,300 m²
Status
completed 1999
Expertise
Structures

With suspended ‘pods’ which protrude through the roof and a propped, cantilevered ‘horizontal block’, its idiosyncratic aesthetics defined the building’s make-up, and had to be carefully considered by us in the design stages. It was particularly crucial to ensure that the design met the aspirations of both the architect and its future patrons, so we upheld ongoing communication between all parties throughout the process. Remarkably, given the limitations of technology at the time, we also developed a prototype BIM system, producing a collaborative 3D model alongside the architects.

Its emphasis on a connection with the community is manifested in the shape of the building. The library is raised 12 m above the ground to provide its users with impressive views of London, and also offers a paved plaza below, creating a ‘circular hub’ for pedestrian access.

We made a statement with its materials, with green sides of pre-patinated copper and multi-coloured structural glazing on the main elevation. Spectacular when back-lit, the design lays bare the function of the interior.

To achieve support for the horizontal block, we specified a structure incorporating long-span steel trusses connecting to the concrete-framed main block. The cantilevered block is then supported via a system of inclined steel tubes rising from ground level and connected to the main floor plate and upper roof structure.

The curved pods provided study spaces, as well as natural ventilation. We considered a variety of material options including sprayed concrete and composite plastics, but settled on timber-framed microlam. This achieved a balance between budget and ease of manufacture and minimised the load bearing onto the cantilevered structure.

Awards.

2002 Civic Trust Award

2001 BCIA Special Award for Social Contribution

2001 AIA London / UK Excellence in Design Award

2000 RIBA Stirling Prize

2000 RIBA Award

2000 Millennium Special Products Award

2000 Copper in Architecture Award – highly commended

Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
 
Village.
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada Water
 
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
 
Pavilion.
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
 
Pavilion.
Museum of the
 
History of
Science.
2-12
Symons
 
Street.
Southwark
 
Gateway.
 
Brindleyplace
Café.
 
 
Queen Mary
 
Students'
Union.
30
Kensington
 
Church Street.
Burlington
Danes
Imaging Centre.
 
Bedford
Music
 
School.
Royal Holloway
 
Student
Residences.
Howe Dell
 
Primary School.
 
39-49
Wigmore
 
Street.
1
Finsbury
 
Square.
London Bridge
 
Glass
Sculpture.
Hilton London
 
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
 
Innovation
Centre.