engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Phæno Science Centre.

In another award-winning collaboration with Zaha Hadid Architects we reworked traditional perceptions of concrete structure and design to produce Wolfsburg’s new science centre. Themed on the fluidity of concrete, walls flow into the floors and tapering cones merge with ceilings, each element providing support at one time and requiring it at another.

Experimental ‘fluid’ design with Zaha Hadid, a concrete structure that defies convention

Location
Wolfsburg, Germany
Client
City of Wolfsburg
Architect
Zaha Hadid Architects
Project Value
£ 23 million
Floor Area
12,000 m²
Status
completed 2005
Expertise
Structures

The spatially efficient design comprises a 15,000 m² subterranean car park, a new contoured public space on the ground floor, and a gargantuan 9,000 m² exhibition space at first floor, raised 8 m above the ground.

The building must be considered as a single entity, impossible to dismantle, or to treat any one part of it in isolation: even the vertical ‘cones’, which are the main support for the building, also depend on the slab for restraint. This could only be achieved through the use of the latest 3D modelling technology, carving a path for future designs.

With a warped 150 × 90 m grid for the exhibition space and ten ‘cones’ all with individual geometries and set at a variety of angles, it was crucial that we employ advanced computer-aided complex element analysis to develop a streamlined design. A complex, central BIM model, accessible by all consultants, was used in the iterative design process. Where slopes featured, setting-out details were provided for each level, and walls were then interpolated as direct diagonal connections between the two.

An aesthetic requirement was for exposed high-grade concrete to be poured at once across vast expanses, in some places up to 8 m deep and fair-faced on both sides without any construction or movement joints. Early test runs showed slumping and honey-combing; this led us to specify a self-compacting concrete product which was considerably less viscous than standard concrete, and could flow around reinforcements and provide the high-level finish demanded.

Awards.

2006 AIA London/UK Excellence in Design Award

2006 RIBA European Award

2006 RIBA Stirling Prize – Shortlisted

2006 IStructE Award

2006 Leaf Award – Best Structural Design

Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
Village.
 
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Burlington
Danes
Imaging Centre.
 
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.