engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Rathbone Square.

We collaborated with Make Architects to create a mixed-use development well-suited to its context adjacent to London’s Oxford Street for client Great Portland Estate. The site comprises two L-shaped buildings, one incorporating office space and the other residential units, both with retail units at ground floor level. They represent a strong aesthetic of precast concrete cladding with ceramic slip bricks and metalwork, which varies in depth and texture.

Sustainable mixed-use scheme of office and residential centred around a new public realm in central London

Location
London, UK
Client
Great Portland Estates
Architect
Make Architects
Project Value
confidential
Floor Area
38,300 m²
Status
completed 2017
Expertise
Structures

For the office design, we ensured differing environmental systems could be applied in the fit-out, including strategic openings within the floor plates, to give in-built flexibility and adaptability. The whole office has been let to Facebook, who have found the in-built flexibility in the structure to be a great asset.

Placing emphasis on sustainability and a high standard of living, the provision of a landscaped central garden at ground level which is publicly accessible was key to this complex project. This not only delivers light to the basement office space via a sensitively positioned lightwell, but also informs the height and massing of the surrounding blocks.

Given its urban location, we dealt with a number of constraints and obstructions in the design process. We were able to analyse the substructure records of the previous Post Office building, which was demolished to ground level, to ensure that Mail Rail tunnels directly below the site remain unaffected, and to set the heights of three new basement levels above the tunnel access which incorporate office space and plant rooms. Before works commenced on site, complex ground modelling was used and a rigorous AIP process employed to ensure that movements of the tunnels would be maintained within acceptable limits.

A key driver in our approach was also to maximise economy and efficiency of construction, and was partly achieved by reusing as much of the substructure as possible through comparative assessment of loadings created by the existing and proposed structures. Within the superstructure of the commercial building the focus was on marketability, designing subdivided floor plates to provide a range of office sizes. In both blocks we were able to strike a cost-effective balance between the thickness of floor slabs and column grid sizes.

Awards.

2019 BCO Regional Award

Related Projects
Yalding
House
 
 
The
Hurlingham
 
 
Yaba
Housing
Prototype
 
Meadowhall
 
 
 
Chapter
Arts
Centre
 
Pond
Meadow
School
 
Cobblers
Lane
 
Primary School
Seven
Dials
Warehouse
 
Tyneside
 
Cinema
 
Firstsite
Colchester
 
 
Hampstead
School
 
 
Royal & Derngate
 
Theatre
 
Broadway
Cinema
 
 
Fawood
Children's
Centre
 
Gazzano
 
House
 
South
East
Essex
College
Westfield
Student
Village
 
Hotel
 
Saratoga
 
National
Gallery
of
Ireland
Nightingale
Place
 
 
1
Broadgate
 
 
Belgo
 
 
 
Ben
Pimlott
Building
 
Chelsea
Galleries
 
 
Twickenham
Academy
 
 
New Century City
 
Art Centure
 
Hampton
Academy
 
 
Villaggio
Vista
 
 
Urban
Nebula
 
 
Teaching and Learning Building
 
University of Nottingham