engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Saatchi Gallery.

A defining project of our long term collaboration with client Cadogan Estates, Duke of York Square was a major regeneration scheme set amidst the illustrious history of London’s Kings Road. The project saw the conversion of a Georgian building into a gallery, as well as an extension and substantial new-build additions.

Fifteen interconnected gallery spaces added to the newly refurbished Duke of York HQ

Location
London, UK
Client
Cadogan Estates
Architect
PDP London
Project Value
£30 million
Floor Area
7,065 m²
Status
completed 2008
Expertise
Structures

We worked on the base-build with architect PDP London. As the building was leased to the Saatchi Gallery, this needed to accommodate the gallery’s structural requirements plus flexibility for any future change of use.

The Grade II*-listed headquarters, designed by John Sanders, was meticulously investigated prior to refurbishment. Its unusual structure features cast iron beams supporting a timber floor structure. We discovered the original patent for the beams in the British Library, providing information that enabled accurate assessment of their structural properties.

Chimney breasts within the building’s 900 mm-thick masonry spine wall were removed, and service risers and natural ventilation ducts constructed within their footprint. New openings were also inserted into the spine wall, allowing access to the fifteen interconnected galleries split over three levels.

Investigations also revealed that a fifth of the wall thickness was taken up by internal timber binders, acting as filler. In areas where they were rotten, these were cut out and replaced.

Geotechnical analysis added value by showing that the existing basement could be deepened by 500 mm, providing sufficient headroom for additional usable space. We achieved this by underpinning the building’s perimeter using 2.5 m-long mini-piles.

At the rear of the building a steel-framed extension with brick façades was constructed. Currently three storeys tall, it was designed so that it can be remodelled, should its use change to office space. An extra floor can also be inserted without removing the roof, increasing lettable floor space.

 

Surface
 
Deep.
 
EDGE
London
Bridge.
 
London
 
Stones.
 
Aga Khan
Academy
Dhaka.
 
ArchiAfrika
Pavilion.
 
 
Elsley
 
House.
 
Jackson
House.
 
 
Yandex.
 
 
 
1
City
Square.
 
Speirein.
 
 
 
1
Broadgate.
 
 
Museum
of
London
 
Belgrove
House.
 
 
Geoscope II:
Worlds
 
 
Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North.
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
 
Village.
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada Water
 
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
 
Pavilion.
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
 
Pavilion.
Museum of the
 
History of
Science.
2-12
Symons
 
Street.