engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

Sainsbury Laboratory.

“World class architecture for world class research” was the pledge made when Lord Sainsbury released funds to produce a new institute for research into plant science at the edge of Cambridge’s botanical gardens.

Stirling Prize-winning laboratory in stone and concrete with interdependent structural elements

Location
Cambridge, UK
Client
University of Cambridge
Architect
Stanton Williams
Project Value
£ 82 million
Floor Area
11,000 m²
Status
completed 2011
Expertise
Structures

The institute houses laboratories, a high-specification auditorium, meeting spaces, and a herbarium with Charles Darwin’s own plant and seed collection, all within a building set against the backdrop of John Henslow’s botanic garden.

Given its sensitive location, the key focus in the design was to achieve a natural look with high-quality cast concrete and natural hand-set stone. The building and landscape design help set the building into its surroundings by dropping the ground floor level by half a metre into the landscape, and all of the plant is housed within the basement, giving clean lines to the roof elevation.

Scientist connectivity within the building is a key design feature, where the ‘street’ at first floor level links the two identical sets of office and laboratory spaces and winds around the building, providing staff with directs sight to the garden around the building.

The application of exposed structure as architecture in a laboratory building is unique, and the services from the wet labs on first floor are intricately hidden behind acoustic baffles between the exposed concrete rib slabs that are magnificently expressed in the auditoria and meeting rooms on the ground floor. The building also houses a TEM suite, which was strategically positioned so it could be structurally and acoustically isolated from the surrounding building.

Apt, given its organic function, is the interdependent nature of the architecturally expressed structure. The ‘street’ slab and the roof, for example, mutually support one another, and temporary propping of these elements during construction required careful programming. The entirety of the structure comprised exposed, high-quality in-situ concrete, with no capacity for movement joints or thermal breaks. This has set new industry standards for visual concrete design, procurement and construction. The intricate detailing between the structural concrete and other finishes are second to none.

There was also flexibility in terms of structural floor typologies and a variety were discussed and implemented. Flat slabs were combined with rib slabs and encased waffle slabs, dependent on the span required and the deflection allowance.

Awards.

2012 RIBA Stirling Prize

2012 RIBA Award

2012 RIBA Regional Building of the Year

2012 Civic Trust Award

2012 Lighting Design Award

2012 Considerate Constructors Bronze Award

2011 WAF Award – Best Learning Building

2011 BCI Awards – Highly Commended

2011 Concrete Society Awards – Overall Winner

2011 Concrete Society Award – Best Building

2011 Construction News Awards – Highly Commended

2011 David Urwin Design Awards – Commended

Surface
 
Deep.
 
EDGE
London
Bridge.
 
London
 
Stones.
 
Aga Khan
Academy
Dhaka.
 
ArchiAfrika
Pavilion.
 
 
Elsley
 
House.
 
Jackson
House.
 
 
Yandex.
 
 
 
1
City
Square.
 
Speirein.
 
 
 
1
Broadgate.
 
 
Museum
of
London
 
Belgrove
House.
 
 
Geoscope II:
Worlds
 
 
Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North.
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
 
Village.
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada Water
 
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
 
Pavilion.
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
 
Pavilion.
Museum of the
 
History of
Science.
2-12
Symons
 
Street.