springboard-business-centre-stokesley-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
springboard-business-centre-stokesley-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
springboard-business-centre-stokesley-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
springboard-business-centre-stokesley-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Springboard Business Centre

Architects McDowell + Benedetti won a design competition for newly built workspaces in Stokesley, run by Hambleton Council in North Yorkshire.

It is a two-storey building with an elliptically curving form emerging from a rectilinear block. Between them is an atrium with a lightweight steel walkway providing access to the first floor units. The outer face has a cladding system of louvres supported on an extruded aluminium frame.

Overall the structure had to be simple, providing flexibility at low cost. In essence it comprises load-bearing blockwork above a ground-bearing concrete slab with a precast concrete first floor slab. Much of our work was finding ways of making the engineering rational rather than spectacular, though the exception is the dramatic feature roof over the atrium.

Curved two-storey structure with traditional block, attached by an atrium with lightweight steel walkway

LOCATION
Stokesley, UK
CLIENT
Hambleton Council
ARCHITECT
McDowell + Benedetti
PROJECT VALUE
£ 1.8 million
COMPLETION
2005
 

AWARDS
  • 2005 RIBA White Rose Award for Sustainability
  • 2005 RICS Pro Yorkshire Design and Innovation Award
  • 2005 RTPI Planning Awards – Regional Award
  • 2005 The Journal Landmark Environmental Award