The Twist external shot
© AKT II / Jan Friedlein
The Twist external shot
© AKT II / Jan Friedlein
The Twist External night shot
© AKT II / Jan Friedlein
Kistefos Museum interior render
© BIG
Kistefos museum site image
© BIG

The Twist

The Twist in Norway encompasses a large site featuring a sculpture park. This is currently divided by the river Randselva, but the introduction of a new building that bridges to two embankments will serve to unite the park as one circular route, while also providing more gallery space.

The shape of the building does not simply create a sculptural piece; it ingenuously connects the two embankments at differing levels. The generous double-height, column-free gallery space at the north end twists itself into a three-storey block at the south end. This geometry was used to full effect in the engineering concept, which employs the greater depth at the south to mobilise the abutment as a fixed support, thus reducing the bridge-like building’s effective span.

Early on it was clear that a steel spatial truss would provide the best fit for the project. Not only is this solution lightweight whilst still achieving the necessary stiffness, it could also be wholly fabricated in a factory and assembled on site prior to its launch as a 35 m-long piece from the south embankment. The structure cantilevers to a peak of 26 m before touching down on the north abutment.

Whilst dynamic performance was key, it was important to strike a sensible balance between the proposed vibration criteria and its impact on a structure that has floor plates up to 15 m spanning onto a bridge, rather than columns. Large circular hollow sections, fabricated from flat plates cold bent and welded along its seam, form the chord and diagonal elements of the spatial steel truss. These elements are engineered to suit the considerable torsion induced by the twisting geometry – where this effect is minimised, open sections are adopted instead – whilst considerably simplifying the connection interface of different members at each node.

We took this project to the concept design stage with Ramboll providing their services for the delivery.

A twisting building that is also a bridge over the Randselva River, Norway

LOCATION
Jevnaker, Norway

CLIENT
Kistefos Museum

ARCHITECT
Bjarke Ingels Group

PROJECT VALUE
confidential

COMPLETION
2019

FLOOR AREA
1,400 m²