engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

The Francis Crick Institute.

In a high-profile location that mirrors its ambitions, the Crick was part of a plan to consolidate the reputation of British medical research on the world stage. The institution provides facilities for 1,500 scientists in a large-scale collaboration between six of the industry’s major players.

A multidisciplinary research facility in steel and concrete with 17m deep basement

Location
London, UK
Client
UKCMRI Construction Ltd
Architect
HOK International, PLP Architecture
Project Value
£ 600 million
Floor Area
90,000 m²
Status
completed 2016

Striking and complex in its form alone, the restricted urban site beneath this new research centre demanded an innovative approach to construction. A continuous basement runs beneath the entire site, 17 m at its deepest. Impressive in itself, physical and temporal limitations added to its complexity, including the remains of former steelworks, a Thameslink box with service ducts, tube tunnels and a 120-year-old cast-iron sewer. We implemented a top-down strategy to improve the programme, clearing 8 m before driving piles a further 9 m down and inserting steels which acted as temporary props and later became permanent encased columns.

For the more sensitive equipment such as MRIs and NMRs, which need to operate in considerably less responsive environments, local isolation was clearly efficient and as such this equipment is located on local mass concrete inertia bases on the stiffer basement floors.

A third of the building is located below ground to reduce the visible massing, thus the link between below ground and above ground construction was critical to the success of the programme.

The superstructure is split into four independent concrete-framed blocks, connected centrally by a steel atrium; deflection was mitigated through provision of movement joints between the different materials. The envelope of the building, which encompasses the roof and the four façades, is formed by two vaulted volumes that enfold the four blocks below. The resulting geometry is derived from a torus that marries the desire to curve the roof about both elevations with the spatial requirements of the plant below.

The intricate design of the Crick prompted us to develop bespoke software as well as a structural model, which could be loaded onto a central BIM system. This was identified as an exemplar of best practice within the UK. The whole team operated full BIM models, led by HOK International.

Awards.

2017 ANC Awards – Vibration category

2017 London Planning Awards – Best New Place to Work

2017 R&D Magazine’s Laboratory of the Year

2016 London First Investment in London’s Future Awards

2011 Bentley Be Inspired Award – Innovation in Generative Design

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji