engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

The Turnmill.

Upon completion of the Crossrail scheme, Farringdon station will become one of London’s key transport interchanges, increasing the profile and the potential revenue of nearby commercial developments. The design of the Turnmill rises to this challenge, delivering a high-quality landmark for Clerkenwell Road.

Landmark six-storey office building in Farringdon with single-skin façade

Location
London, UK
Client
Derwent London
Architect
Piercy & Company
Project Value
£ 20 million
Floor Area
9,030 m²
Status
completed 2014
Expertise
Structures

The location posed major challenges in terms of utilities: a large sewer adjacent to the site, which required a ‘build over agreement’, as well as an existing on-site electrical substation to be maintained during construction. The Hammersmith & City underground line runs 10 m below ground level on the opposite side of the main road, adjacent to a Victorian brick retaining wall.

We modelled the impact of demolition and subsequent new-build construction, to demonstrate that the works would not have a detrimental impact on the retaining wall and tracks. Analysis showed that a new concrete raft would not significantly change loadings on the existing structures, and is more economical than piling.

The building’s architecture evolved during the planning process, and as such, aspects of the façade’s geometry were fixed before engineering design began; the decision to clad the six-storey building in a single skin of 500 mm-long bricks was a problematic outcome of this.

A desire to construct the façade without cut bricks further restricted flexibility. The façade features deep-set windows separated by brick piers wrapping around concrete columns. The dimensions of the bricks determine the size of the masonry piers, limiting the available space for columns within.

This is compounded by a need to incorporate external insulation between brickwork and column. A polystyrene thermal break has also been incorporated along the slab edge, supporting a concrete corbel and, in turn, the cladding. A full-sized prototype of the façade was constructed to confirm its performance.

Awards.

2017 Civic Trust Award – National Winner

2016 RIBA National Award

2016 RIBA Regional Award

Dubai
Creek
Footbridge.
 
The
Red Sea
 
Project.
Oxford
North
 
 
1–4 Marble
Arch.
 
 
Athletes'
Village.
 
 
Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Burlington
Danes
Imaging Centre.
 
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.