engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

The Yellow Building.

Monsoon Accessorize commissioned Allford Hall Monaghan Morris to design a seven-storey headquarters with a structure reflective of the company’s creativity. The result was an innovative geometric form introducing texture and aesthetic audacity to a relaxed, unconfined internal area that encourages ease of communication.

Exposed concrete diagrid structure housing Monsoon’s new headquarters

Location
London, UK
Client
Nottingdale Ltd, Monsoon Accessorize
Architect
AHMM
Project Value
£32 million
Floor Area
15,000 m²
Status
completed 2008
Expertise
Structures

Though always a consideration in the optimisation process, budget and ease of build were not limiting factors; the client sought a landmark, visually complex building to use as a focal point within a ‘village’ for staff and fashion designers. We therefore brought parametrically driven models to the early design process. These could respond to the global vision whilst being able to focus in on details such as reinforcement fit, geometric repetition and the wider implications that such decisions can have on structure. Following these early discussions, a concrete diagrid was selected for the construction model.

In-situ concrete was chosen for the frame and floors instead of ordering precast sections, reducing the cost of craneage and increasing the speed of construction. ‘As-struck’ rough concrete provided thermal mass for the building and was also in keeping with the workshop theme. Reusable wall forms were adopted, with inclined partitions to form the V-shape to each column pour; this system was simpler than traditional inclined column forms, offering programme and cost benefits.

The exposed diagrid wraps around the perimeter of the building, which comprises two sections, each with its own rectangular floor plate. Clad in glazing to maximise daylighting alongside distinctive yellow spandrel panels, it simultaneously provided vertical and lateral support, minimising the need for shear walls or added stability within the post-tensioned floor plates. This freed up large areas for art installations and boutique exhibitions, and also allowed a core to be built to the side of the main building out of lightweight steel, flexible in its size and layout.

Awards.

2008 MIPIM Best Mixed Use Award – Commendation

2008 World Architecture Festival – Highly Commended

2009 RIBA Award

2009 BCI Award – Best Building

Wind Sculpture
(TG) I
 
 
Sentosa
Sensoryscape.
 
 
The
Beacon.
 
 
Liverpool
School of
Architecture.
 
Malaika
School.
 
 
Reigate
Grammar
School.
 
Cherry
Groce
Memorial.
 
Khudi
Bari.
 
 
Haus
Gables.
 
 
10   Lewis
Cubitt
Square.
 
'Drift'
footbridge.
 
 
3290_HighRes_render_N9_hd196–222
King's Road.
 
 
5448_N8_hdCrinkle-Crankle
Concrete.
 
 
Stephen A. Schwarzman
Centre for the Humanities
 
 
4926_HiRes_rendering_N7_hdApex
1.
 
 
5008_highRes_image_N3_hdUCB
Headquarters
Campus.
 
Manor    Road
Quarter.
 
 
17 Charterhouse
Street.
 
 
Brent Cross
Plot 15.
 
 
100-West-Cromwell-Road-thumbnail100
West Cromwell
Road.
 
Brent Cross
Plot 25.
 
 
Chapter
London
Bridge.
 
Roatan
Prospera.
 
 
Mount
Pleasant.
 
 
Mayfield
Depot
Redevelopment.
 
120
Fleet
Street.
 
Welcome.
 
 
 
Park
Modern.
 
 
4405_highres_image_N5_hdIsmaili
Centre
Houston.
 
Surface
 
Deep.