engineering.
Oops! Looks like your browser is out of date. Is this page displaying correctly? If not, try upgrading your browser or use a different one.

TNQ.

As part of a masterplan to redevelop this former retail and industrial site in north-west London, we worked alongside architects Dunnett Craven to provide structural solutions for five high-rise blocks ranging between eight and nineteen storeys, providing residential units above a common podium deck, and retail and car park space below.

Five high-rise residential blocks with associated retail and parking in North West London

Location
London, UK
Client
Royal London Asset Management, NEAT Developers
Architect
DunnettCraven
Project Value
£65 million
Status
completed 2015
Expertise
Structures

An access road running through the centre of the site divides the buildings, with Blocks A and B to the west and C, D and E to the east, close to the busy Edgware Road. Both groups of buildings are linked at low level by a single podium deck. Though structural solutions were considered individually, we aligned simple, strong engineering principles with the architectural ideals in the masterplan to ensure a sense of continuity. Façade treatments were consistent throughout, and in all five blocks the top two storeys are set back from the perimeter to create desirable roof terraces.

All structures comprise in-situ concrete frames, while grids vary according to function. We undertook a verticality study of the residential areas to determine in which areas we could simplify the structure by providing regular, common grids. Where this was not possible, we sought to maintain consistent floor zones to simplify service runs.

We designed grouped, piled foundations, the most appropriate solution given the depth of made ground with little cohesion, and the high point loads created by the column grids above. Podium decks are a feature of all blocks; we adopted several different thicknesses, dependent on spans and loadings, and column arrangements below. Wherever possible, we aligned the grids above and below the podium, but transfer structures were also necessary in places, set within the depth of the finishes zone. We used post-tensioned concrete transfers beams over the loading bay to provide the clear spans needed for vehicle tracking. Similarly, we designed a cantilever transfer beam to enable Block E to step out above the podium.

Awards.

 

Arding
&
Hobbs.
 
Grosvenor
Square.
 
 
Horizon
 
Building.
 
Canada
Water
Plot K1.
 
Cadogan
Place.
 
 
CASPAR
I.
 
 
Kivik
Pavilion.
 
 
One
Centaur
Street.
 
Nike
myThread
Pavilion
 
Museum
of the
History of
Science.
2-12
Symons
Street
 
Southwark
Gateway.
 
 
Brindleyplace
Café
 
 
Queen
Mary
Students'
Union.
30
Kensington
Church
Street
Brulington
Danes
Imaging
Centre
Bedford
Music
School
 
Royal
Holloway
Student
Residences.
Howe
Dell
Primary
School.
39-49
Wigmore
Street
 
1
Finsbury
Square
 
London
Bridge
Glass
Sculpture.
Hilton
London
Tower
Bridge.
Bishop Challoner
Catholic Collegiate
School.
 
Butterfield
Innovation
Centre.
 
Hanover
Street
Artwork.
 
Derby
Quad.
 
 
Queens
Apartments.
 
 
AA
Rainforest
Pavilion.
 
Qasr
Al
Muwaiji