waitrose-billericay-01

Waitrose Billericay

We worked with Bamber + Reddan Architects on this new Waitrose supermarket in the High Street of Billericay which opened at the end of 1998.

The commission covered all the civil and structural aspects of the project which included the external works. The drainage design was particularly complex due to the limited capacity of the local authority sewers which in turn dictated the need to have short-term storage facilities on the site.

The primary design requirements of the John Lewis Partnership were to achieve column-free retail space to maximise flexibility to the layout of display counters and aisles. The majority of the building is single-storey with the roof constructed using 2.5 m-deep long-span steel trusses supported on steel columns. Two-storey office accommodation is positioned on the High Street elevation and warehouse space to the rear.

Due to the sensitive location of the site planning restrictions applied to the overall height of the building, this in turn required the access walkways between the offices and warehouse to be located in the roof spaces to allow the required floor-to-ceiling heights to be achieved in the main retail areas.

New Waitrose store with a range of complex constraints on the High Street of Billericay

LOCATION
Billericay, UK
CLIENT
John Lewis Partnership
ARCHITECT
Bamber + Reddan Architects
PROJECT VALUE
£ 2.6 million
COMPLETION
1998